Légtartály kereső

Keresett kifejezés:
Térfogat (liter):
min.:
max.:
Üzemi nyomás (bar):

Elrendezés:

Kivitel:

Amit a kondenzátumról tudni kell

 

A kondenzátum (csővezetéki korrózión, szerszámkopáson stb. kívül) környezeti veszélyeket is hordoz: a kompresszorok levegőn és vízgőzön kívül port, ipari szennyezésből származó vegyületeket, kenéshez alkalmazott olajakat is beszívhatnak, melyek a sűrítés során átalakulva, illetve a kondenzvízbe kerülve igen agresszív elegyet képezhetnek.

A hulladékok jegyzékéről szóló 16/2001. (VII. 18.) KöM rendelet módosításáról szóló 22/2004. (XII. 11.) KvVM rendelet 1. melléklete szerint a kompresszorok kondenzátuma veszélyes hulladék: a

(16 10 01) veszélyes anyagokat tartalmazó vizes folyékony hulladékok közé sorolható.

Nyilvántartásuk, kezelésük, tárolásuk módját a hulladékgazdálkodásról szóló 2000. évi XLIII. törvény, illetve ennek végrehajtásáról szóló 164/2003. (X. 18.) Korm. rendelet a hulladékkal kapcsolatos nyilvántartási és adatszolgáltatási kötelezettségekről, illetve a 98/2001. (VI. 15.) Korm. rendelet a veszélyes hulladékkal kapcsolatos tevékenységek végzésének feltételeiről írja elő:

„…A hulladék termelője a veszélyes hulladékot, közvetlenül a keletkezés helyén, munkahelyi gyűjtőhelyen, a környezet szennyezését kizáró edényzetben, a tevékenység zavartalan végzését nem akadályozó mennyiségben gyűjtheti, legfeljebb 1 évig. …A termelő csak olyan kezelőnek adhat át veszélyes hulladékot, aki a környezetvédelmi, természetvédelmi és vízügyi felügyelőség engedélyével rendelkezik az adott veszélyes hulladék kezelésére.” 

Kommunális szennyvíz-, illetve csapadékcsatornába engedése tehát szigorúan tilos!

A nem megfelelő nyilvántartás (adatszolgáltatás), gyűjtés, tárolás, kezelésre/ártalmatlanításra történő átadás hulladékgazdálkodási bírság kiszabását vonhatja maga után (271/2001. (XII. 21.) Korm. rendelet a hulladékgazdálkodási bírság mértékéről, valamint kiszabásának és megállapításának módjáról), melynek mértéke egyes esetekben a több százezer, sőt több millió forintos mértéket is elérheti. 

A szakhatósági ellenőrzést és az esetleges bírságok kiszabását a területileg illetékes környezetvédelmi, természetvédelmi és vízügyi felügyelőségek végzik.

Környezetszennyezés elkerülésére és a bírságok megelőzésére szolgáljon pár megoldás alábbiakban:

  • Dugattyús kompresszorok korszerű csavarkompresszorokra történő cseréje;
  • Szárítók és szűrők használata;
  • Olaj-víz szeparátorok beépítése;
  • Kondenzátum-kezelő és víztisztító berendezések telepítése;

Cégünk a fentiek beszerzésében is tud tanácsot adni, forduljon hozzánk bizalommal!

Ajánlatkérés (általános)

Az Ön neve *:
Email címe *:
Az ajánlatkérés tárgya/üzenete *:
Telefonszáma:
Cégnév:

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező!

vissza